Wat doen vitaminen en mineralen precies?

In het lichaam lopen continu ontzettend veel processen. Het zijn allemaal mechanisch-chemische processen die zich op het niveau van moleculen en atomen afspelen.

Het gaat hier veelal om het feit dat een vitamine of mineraal het lichaam in komt en daar samenwerkt met een andere stof (soms lichaamseigen en soms een andere vitamine of mineraal) om iets opbouwends voor het lichaam te produceren.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Vitamine B11 werkt samen met vitamine B6 en B12 bij het maken van rode bloedcellen. En het werkt nog samen met vitamine C bij de vorming van een stof die in de bloedcellen zuurstof transporteert.
  • Vitamine C zorgt voor de goede opbouw van bindweefsel bij wonden zodat de wond beter heelt, ook zorgt het voor stevige bloedvaten, botten en tanden.
  • Wanneer iemand een langdurig tekort aan magnesium heeft, treden klachten op als irritatie van de zenuwen, van de spieren, hartritmestoornis en maagkrampen.

Het lichaam heeft bij allerlei processen bijvoorbeeld met betrekking tot de zenuwen, hersenen, organen, huid, haren, bloedcellen, enzovoort, stoffen nodig die niet lichaamseigen zijn, maar die wel essentieel zijn voor het functioneren van voornoemde organen.

Men zou kunnen zeggen dat als een dergelijke essentiële stof ontbreekt dat het lichaam vervolgens een van de volgende (natuurlijke) acties niet goed of slechts gedeeltelijk uit kan voeren:

  • zichzelf opbouwen
  • zichzelf onderhouden
  • zichzelf repareren
  • vernieuwende acties uitvoeren
  • zijn eigen energie genereren

Het lichaam probeert vervolgens desperaat voedingsstoffen naar binnen te krijgen (suikerzucht etc) om zichzelf te herstellen.

Het gaat hier dus nadrukkelijk om mechanische, meetbare, processen. Bijvoorbeeld het verplaatsen van moleculen naar organen; het opbouwen van de essentiële bloedcellen; het neutraliseren van gevaarlijke stoffen die het lichaam binnen komen. Bij afwezigheid van vitaminen en mineralen kunnen deze van levensbelang zijnde processen gewoon niet plaatsvinden!

BALANS TUSSEN VITAMINEN

Aangezien vitaminen vaak samenwerken, hebben ze elkaar dus nodig; er moet een goede balans zijn. Een grote hoeveelheid van vitamine X en te weinig vitamine Y (die samenwerken om bijvoorbeeld bloedcellen te genereren) zorgt dus voor een overschot aan vitamine X.

Om die reden moeten vitaminen altijd in de juiste verhouding genomen worden.

AANDOENINGEN

Vitaminen hebben invloed op heel veel onderdelen van het lichaam maar ook mineralen spelen een belangrijke rol in het functioneren van het menselijk lichaam. Het mineraal magnesium is bijvoorbeeld betrokken bij zenuwprikkels en afwezigheid ervan heeft dus direct invloed op iemands geestestoestand.

Als iemand een aandoening heeft in het lichaam moet er direct gekeken worden naar de afwezigheid of aanwezigheid van deze voornoemde essentiële (voedingsstoffen) stoffen. Helaas wordt de kennis hiervan niet gebruikt en zelfs onderdrukt, omdat er een aantal grote industrieën leven van de onwetendheid op dit gebied.

Het slechte functioneren van het lichaam probeert men in plaats daarvan te corrigeren met medicijnen. Hoe dit exact in elkaar steekt kunt u lezen in het boek van Dr. Lenkei