Tekorten

Door de hedendaagse industriële voeding, intensieve landbouw en levensstijl hebben veel mensen tekorten aan vitaminen, mineralen en/of spoorelementen waardoor allerlei lichtere en zwaardere lichamelijke symptomen kunnen ontstaan.

Heden ten dage hebben we nou eenmaal geen garantie dat we zelfs door goed te eten voldoende vitaminen, mineralen en spoorelementen binnen krijgen: “Landbouwstudies gevoerd tussen 1964 en 1990 kwamen tot de teleurstellende vaststelling, dat – en dit zijn slechts twee voorbeelden – de hoeveelheid vitaminen in melk en kool tijdens de periode van het onderzoek, 26 jaar, vanaf de beginwaarde tot 5% was gezakt. In die tijdsspanne is er dus een verlies aan vitaminen van 95% ten opzichte van 1964” – uit het boek “Waarom hebben gezonde mensen voedingssupplementen nodig” van Gábor Lenkei.

Het is dus gewoon belangrijk om het lichaam de vitaminen, mineralen en spoorelementen te geven die het nodig heeft.
Scheurbuik, veroorzaakt door een extreem tekort aan vitamine C, is daar een goed voorbeeld van. Scheurbuik is geen ziekte maar een uiting van een groot tekort aan vitamine C. En zo wordt beriberi veroorzaakt door een extreem vitamine B tekort. Dit zijn voorbeelden van grote tekorten, maar kleinere tekorten kunnen ook allerlei symptomen veroorzaken, zoals ook een tekort aan water dorst veroorzaakt.

Wanneer je de vitaminen, mineralen en spoorelementen in de juiste samenstelling en de juiste hoeveelheden aan het lichaam geeft zullen symptomen die door de tekorten zijn veroorzaakt verdwijnen.